Konsertti: Monica Groop ja Kirill Kozlovski

mainos

Tervetuloa maailmanluokan konserttiin!

Monica Groop on syntynyt Helsingissä suomenruotsalaiseen perheeseen, joka asui Suonionkadulla kirkon virka-asunnossa, koska äiti, Astrid Riska oli urkurina Kallion kirkossa ruotsinkelisellä puolella.

"Olen Sörkän tyttö.", Monica Groop naurahtaa. " Mutta se talo, jossa papit, urkurit, kanttorit ja diakonissat asuivat, oli kuin yksinäinen saari." Isä Torn-Björn Riska oli lääkäri, foniatri, jonka erikoisalueeseen kuului äänenkäyttöön ja kurkunpääseutuun liittyvät sairaudet.
"Kotona keskusteltiin yksityiskohtaisesti musiikista ja äänenkäytöstä, varsinkin puheäänestä. Meidän perheessä musiikki vei kaiken ajan, ja vanhempani olivat iloisia uran valinnastani.”
Monica oppi laulamaan ennen kuin puhumaan. Hänellä on kaksi musikaalista nuorempaa veljeä. Toinen on pappi, toinen psykiatri. Kaikki lapset lauloivat äidin perustamassa ja johtamassa Jubilate-kuorossa
"Me tavattiin äitiä enemmän kuoroympyröissä kuin äiti-lapsisuhteessa", Monica Groop kertoo. "Olen aina ollut hänestä ylpeä. Hän oli fantastinen muusikko, ja hän on opettanut minulle tästä ammatista sellaisia asioita, jotka pitää osata. Minulle kuitenkin syntyi paljon suurempi itsekritiikki, mikä on terveellistä, koska jo pienenä totuin vaatimaan itseltäni paljon."

Taidot ovat siirtyneet äidiltä tyttärelle, joka on ties kuinka monennen polven muusikko. Monica Groop on kuitenkin vasta sukunsa ensimmäinen oopperalaulaja. Äidin veljetkin olivat kanttoreita, isoäidin isä äidin puolelta oli jo kanttori Raippaluodossa. Suku on lähtöisin Pohjanmaalta. Aluksi Monica Groop opiskeli Helsingin yliopistossa puheterapiaa, mutta saatuaan HuK paperit hän jätti opinnot siihen. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli vuosina 1979-1986 ja valmistui musiikin maisteriksi, laulu pääaineenaan.

Samana vuonna, kun Monica Groop pääsi Sibelius-Akatemiaan, hän solmi avioliiton Per-Henrik Groopin kanssa (nykyinen HUS sisätautien professori ja ylilääkäri). Heidän poikansa Johan syntyi vuonna 1982.

"Kansainvälinen urani alkoi 90-luvulla ja esiinnyin ympäri maailmaa, enimmäkseen Euroopassa ja USA:ssa. Asuin Lontoossa 19 vuotta. Mieheni, Per-Henrik on aina tukenut minua urallani. Espanjassa olen esiintynyt lukemattomia kertoja mm Madridin Auditorio Nacionalissa ja Teatro Realissa, Barcelonassa, Sevillassa, Valenciassa, Cuencassa, La Coruñassa, Granadassa, Bilbaossa jne. Nykyään elämäni on rauhoittunut. Opetan Sibelius-Akatemiassa ja esiinnyn silloin kun haluan. Olemme jo isovanhempia. Vuodesta 1999 meillä on ollut loma-asunto Nueva Andalucíassa, ja toivomme voivamme tulevina vuosina viettää siellä enemmän aikaa." - Monica Groop

• Musiikki Musiikki