Avioliittoon vihkiminen

Vihkimisen edellytykset

Suomen kansalainen voidaan vihkiä avioliittoon Espanjassa. Avioliittoon vihkiminen on paitsi kirkon pyhä toimitus, myös oikeudellinen tapahtuma, jonka myötä puolisot saavat oikeuksia ja velvollisuuksia. Kirkollisen vihkimisen suorittaa pappi ja toimitukselle tulee olla kaksi todistajaa.

Jotta häät kirkossa ovat mahdolliset, tulee vihittävien olla rippikoulun käyneitä Suomen ev.lut. kirkon jäseniä. Toinen vihittävistä voi olla myös muun kristillisen uskontokunnan jäsen. Tällaisia uskontokuntia ovat mm.

• Suomen ortodoksinen kirkko
  • Katolinen kirkko Suomessa
  • Helluntaiseurakunnat
  • Suomen Adventtikirkko
  • Suomen Vapaakirkko
  • Suomen Babtistikirkko

Ennen vihkimistä suoritetaan avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistetaan vihkimisen yleisten edellytysten täyttyminen.

Vihkipari, jonka kumpikaan osapuoli ei ole evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, ei voi saada kirkollista vihkimistä. Tällaisessa tilanteessa kuitenkin avioliiton siunaaminen on mahdollista ja sitä edeltää yleensä avioliiton solmiminen maistraatissa. Toinen puolisoista ei voi olla espanjalainen, sillä paikalliset vihkivät itse omat kansalaisensa.

Mukaan otettavat asiakirjat

Avioliittoon vihkiminen edellyttää esteettömyystodistusta, jonka saa hankittua Suomesta. Estettömystodistuksen tulee olla mukana vihkitilaisuudessa Espanjassa. Esteellisyyden tutkintaa haetaan oman kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta. Hakuprosessiin menee aikaa 1-2 viikkoa. Todistus on voimassa 4 kk, minkä aikana vihkiminen tulee suorittaa Espanjassa. Poikkeustilanteissa avioliiton esteiden tutkinnan voi suorittaa kirjallisesti ulkomailta käsin.

Vihkiraamattu ja -paikka

Avioliittoon aikovat voivat esteiden tutkinnan yhteydessä pyytää omasta kotiseurakunnasta vihkiraamattua mukaansa ulkomaille. Vihkimisaika on syytä varata papilta useita kuukausia ennen toivottua ajankohtaa. Espanjassa olisi hyvä tavata ennen vihkimistä vihkivän papin kanssa. Silloin voidaan vielä sopia joitakin yksityiskohtia ja tarkastaa paperiasiat.

Vihkipaikkana Aurinkorannikolla käytämme yleensä seuraavia:

• oman seurakuntamme Seurakuntakotia, joka sijaitsee Fuengirolassa Los Bolichesin juna-aseman läheisyydessä
  • kappelia Mijaksen kylässä noin 8 km Fuengirolasta (vuokra 50 euroa katoliselle seurakunnalle)
  • pariskunnan itse valitsemaa paikkaa meren rannalla tai vuorilla
  • hotellin tms. piha-aluetta tai juhlahuoneistoa

Suosituin vihkikirkko on Mijaksen kappeli. Se sijaitsee upealla tasanteella Mijas Pueblon keskustassa. Istumapaikkoja on n. 20, mutta sisään kalliokappeliin mahtuu enemmänkin. Joitakin kuvia löytyy, kun Googleen laittaa Mijas+kirkko.

Vihkimisen kustannukset

Aurinkorannikon seurakunta perii toimitusmaksuna vihkimisistä 150 euron suuruisen korvauksen, jonka voi maksaa myös etukäteen Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan tilille Suomessa. 1.8.2019 lähtien korvaus on 250 euroa. (12.2.2019 mennessä sovituista vihkimisistä peritään 150 euron korvaus, vaikka vihkiminen tapahtuisi 1.8.2019 jälkeen.)

• Suomessa, Nordea FI 89 20661800 021623 (BIC NDEAFIHH)
  • Espanjassa, Banco la Caixa 2100 2678 92 0201002129

Matkakorvauksia ei tarvitse maksaa, jos vihkiminen on seurakuntamme perustoiminta-alueella eli jossain Malagan ja Marbellan kaupunkien välillä. Toimitusmaksu on samansuuruinen Costa Blancalla ja Kanarian saarilla. Muualle kuin toiminta-alueellemme toimitukista peritään lisäksi matkakustannukset.

Vihkipapit Aurinkorannikolla

Juha Sarkkinen, juha.sarkkinen@evl.fi (ensisijainen yhteyshenkilö kesän aikana)

Jarmo Karjalainen, jarmo.karjalainen@evl.fi