Hautaan siunaaminen ja muistotilaisuus

Paikallinen siirtolais- tai turistipappi on apuna niin surussa kuin hautajaisten käytännön järjestelyissä. Vainaja voidaan siunata haudan lepoon paikallisten käytäntöjen mukaisesti. Hautajaisjärjestelyt toteutuvat paikallisten viranomaisten kautta. Jos vainaja siunataan ja tuhkataan Espanjassa, voidaan Suomessa järjestää uurnanl lasku. Muistotilaisuus voidaan järjestää Aurinkorannikolla, vaikka vainaja siunattaisiinkin Suomessa ja myös siellä pidettäisiin muistotilaisuus.

Hautaustestamentti on ohjeellinen asiakirja, jonka Aurinkorannikon asukas voi täyttää seurakunnassa. Seurakunta toimittaa hautaustestamentit paikalliseen konsulaattiin, josta kuolemantapauksen yhteydessä tarkistamme vainajan toiveen hautaukseen liittyvistä asioista. Hautaustestamentti on luonteeltaan ohjeellinen. Viime kädessä päätöksen toimenpiteistä tekevät lähiomaiset.

Muistotilaisuus on mahdollista järjestää seurakunnnan tiloissa tai muussa sovitussa paikassa. Muistotilaisuuden ohjelmasta sovitaan yhdessä tilaisuuteen osallistuvan papin kanssa. Mahdollisuuksien mukaan muistotilaisuuteen on mahdollista järjestää myös kanttori. Pappi ja kanttori ovat ilmaisia, jos tilaisuus järjestetään Aurinkorannikon alueella. Muista kuluista vastaavat muistotilaisuuden järjestäjät.

Kuva hautaan siunaamisesta.